İkinci El Oto Alırken

İkinci el oto alırken, araştırmaya internet üzerinden başlamanız size büyük vakit kazandırır. Online araç satış sitelerinden istediğiniz veya size uygun olan araçları görebilir ve karşılaştırmanızı yapabilirsiniz. Bu arada fiyatları da gözden geçirebilir ve ikinci el piyasasını detaylı olarak öğrenmiş olursunuz.

 

İnternetin yanı sıra çevrenize böyle bir arayışta olduğunuzu söylemek de istediğiniz aracı bulmanıza yardımcı olur. Diğer bir seçenek de araba galerilerini  ve otomobil pazarlarını gezmektir. İnternetten yaptığınız araştırmalarda istekleriniz ve bütçeniz doğrultusunda almak istediğiniz araç markasına ve modeline karar verirseniz, galerileri dolaşmak için daha az vakit harcarsınız ve istediğiniz aracı bulmanız çok daha kolay olur.

İkinci El Araç Alırken Öncelikle Şunlara Karar Verin:

1) Aracın markası, modeli ve yaşı

2) Yakıt özelliği: Benzinli mi, gazlı mı,  dizel mi olacak

3) Fiyat aralığınız ve ödeme planınız nasıl olacak? İstediğiniz aracın fiyatı bütçenizi aşarsa kredi kullanmanız mümkün mü?

4) Rengi, aksesuarları ve diğer özellikleri (otomatik vites, motor gücü, güvenlik donanımı, fren özellikleri vb.)

Şunu aklınızda bulundurun ki araçları incelerken karar verdiğiniz detaylar ne kadar çok olursa, istediğiniz araca odaklanmanız o kadar kolaylaşır.

Almak istediğiniz aracın piyasa değerini öğrenmek için kasko değer listesinden faydalanabilirsiniz. Kasko değer listesi aylık olarak yayınlanmakta ve tüm araç modellerinin güncel piyasa değerlerini göstermektedir.

 

İkinci El Araç Alırken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Araba alımı sırasında öncelikle dış görünüşüne ve motorun bakmakla başlayın.

İstediğiniz gibi bir 2. el oto bulduğunuzda, araca bakmaya kirlenebilir kıyafetlerle gidin ve yanınızda ellerinizin kirlenme olasılığına karşın bez veya peçete bulundurun. Aslında bu kontroller için bir oto tamircisini de götürmek en iyisidir.

Size verilen tavsiyeler ne olursa olsun, aracın durumunu en iyi anlayan kişi tamirci ustası olacaktır. Kaportası, motor durumu ve bakılması gereken diğer özellikleri tam olarak size söyleyebilir. Ustayı yanınızda götürme imkanınız yoksa, araç sahibinden aracı tamirhaneye getirmesini isteyebilirsiniz. Böylece daha detaylı bir inceleme yaptırmanız da mümkün olur. Almayı düşündüğünüz araçta geçmiş dönemlerde bir hasar bulunup bulunmadığını plaka sorgulama ile öğrenebilirsiniz.

Aracın dış görünüşünü kontrol ederken şu noktalara baktığınızdan emin olun:

• Kaporta üzerindeki ezik, çizik ve boyalı yerlere bakın. Araç ikinci el olduğu için eziği ve boyası olması çok büyük ihtimaldir.

• Burada önemli olan, satıcının size söylediklerinin dışında bir hasar olup olmadığını öğrenmeye çalışmaktır.

• Camları ve kapı kilit mekanizmalarını kontrol edin. Buralarda birleşme yerlerine dikkatlice bakarak boya farklarını görmeniz mümkündür.

• Lastiklerin dişlerini kontrol edin. Yedek lastiğin yerinde olup olmadığına bakın. Aynı akstaki lastikler aynı marka ve model olmalıdır, bunu mutlaka kontrol edin.

• Araca biraz geriden bakarak eğiklik var mı diye kontrol edin. Herhangi bir tarafa yatık gibi duruyorsa süspansiyon sisteminde sorun olabilir, oto tamircide bunun kontrolünü yaptırabilirsiniz.

• Aracın farlarının, göstergelerinin ve sinyal lambalarının çalıştığından emin olun.

Aracın motorunu kontrol ederken şunlara bakın:

• Önce motoru çalıştırmadan kaputu açın ve herhangi bir sorun olup olmadığını tespit etmeye çalışın. Dağınık elektrik kabloları ve yağ sızıntıları bir sorunun göstergeleridir.

• Aracın yağının ve yağ bölümündeki parçaların temiz olup olmadıklarını kontrol edin.

• Radyatör kapağını açarak suyunu kontrol edin.

• Motoru çalıştırdığınızda mutlaka el freni kontrolünü yapın. Bunun için el frenini indirmeden aracı hafifçe hareket ettirmeye çalışın ve aracın ilerleyip ilerlemediğine bakın.

• Hareket etmeden önce gaz vererek egzos dumanına bakın. Mavi, siyah veya yoğun beyaz bir duman çıkıyorsa araçta sorun var demektir, mutlaka bir uzmana gösterip sorunu anlamaya çalışmalısınız.

• Motor ısındıktan sonra hareket ettirmeden çalışır durumda sesleri dinleyin. Araçta gereğinden fazla sarsılma olup olmadığına bakın.

• Sürüş esnasında ilk kontrolü yine frenlere bakarak yapın.  Güvenliğiniz için frenleri kontrol etmeyi ihmal etmeyin.

• Düz giderken elinizi direksiyondan çektiğinizde araç sağa veya sola doğru gidiyorsa, yine bir tamirciye göstermekte fayda vardır.

• Sürüş esnasından sizde şüphe uyandıran herhangi bir ses duyarsanız veya sürüşü zorlaştıran bir durum hissederseniz, aracın sahibine sormaktan çekinmeyin. Dahası böyle bir durumda aracı mutlaka bir tamirciye göstermeye çalışın.

Bakacağınız belgeler ve diğer kontroller

• Aracın geçmiş servis kayıtlarının olup olmadığını sorabilirsiniz. Kaydı olması güven yaratan bir durumdur.

• Aracın belgelerinin tam olduğunu kontrol edin. Ruhsat, varsa garanti belgesi, vergi makbuzlarını inceleyin, şüphelendiğiniz bir durum varsa mutlaka araç sahibinden bilgi almaya çalışın.

• Aracın geçmişte aldığı cezaları görmek ve ödemelerinin yapıldığından emin olmak için temiz kağıdı istemeyi ihmal etmeyin.

• Aracı üzerinize almadan önce, vazgeçme hakkınızı ve verilen kapora ve depozitonun geri ödeneceğini yazılı kayıt altına almaya çalışın.

• Aracı kredi ile alacaksanız, sözleşmenin tüm maddelerini dikkatlice okuyun.

• Aracın çalıntı olup olmadığını mutlaka kontrol edin. Bunun için aracın üzerindeki motor ve şase numaralarını, ruhsattaki motor ve şase numaraları ile karşılaştırmak bir yöntemdir. Ancak artık bu numaralar da kopyalanabildiğinden, aracın çalıntı olup olmadığını söyleyebilecek tek kişi bir kaporta ustasıdır.

Aracınızı satın aldıktan sonra

Aracınızı satın aldığınız sırada zorunlu trafik sigortasını yaptırmayı unutmayın.

Aracı kullanırken meydana gelebilecek her türlü çarpma, çarpılma, yanma ve çalınma durumlarına karşı kendinizi güvenceye almak için kasko sigortasını yaptırmayı da ihmal etmemenizi öneriyoruz. Bu güvencelerin yanı sıra kasko sigortası ek teminatları ile aracınızı diğer pek çok olumsuz duruma karşı koruma altına alabilirsiniz.

Bu Yazıyı Paylaşmak İster misiniz ?
Kategoriler
Otomotiv GÖÇÜK DÜZELTME
E-Bülten
İndirimli ürünler ve fırsatlardan ilk önce siz haberdar olmak istermisiniz?